Tento týden 24.-27.4. jsme Vám k dispozici na Stavebním veletrhu Brno. Přijďte za námi.

 

Přejeme dobrou noc!

21. březen je mimo jiné významné události také Mezinárodním dnem zdravého spánku. Tento den si máme připomenout, jak významnou roli v našem životě hraje spánek. Zrychlující se tempo doby často způsobuje poruchy spánku a pravidelně a kvalitně tak spí stále méně lidí. Všichni víme, že zdravý spánek je nedocenitelný. Kromě duševní pohody, pravidelného režimu a dalších úprav životního stylu bychom se při snaze o zlepšení kvality spánku měli zaměřit také na správné klima v ložnici. A v tom se vyznáme.

Možné příčiny zhoršené kvality spánku

Dnešní rychlé životní tempo a vysoká míra stresu vedou ke snižování kvality spánku. Až 30 % populace včetně dětí trpí nějakou formou spánkové poruchy. Ta přitom nemusí být na první pohled identifikovatelná – to, že spíme 8 hodin denně, ještě nemusí znamenat, že je náš spánek dostatečně kvalitní a že přes den nepociťujeme únavu, podrážděnost či zhoršené soustředění. Klíčovou roli přitom v kvalitě spánku hraje vhodné klima v ložnici. „Častou příčinou zhoršené kvality spánku a následné denní únavy bývá nedostatek čerstvého vzduchu a vysoká koncentrace oxidu uhličitého v ložnici, kterou pokojové rostliny nedokáží vykompenzovat. Důležité je proto pravidelné větrání,“ upozorňuje Jakub Archalous, specialista na řízené větrání z naší divize.

Častou příčinou zhoršené kvality spánku a následné denní únavy bývá nedostatek čerstvého vzduchu a vysoká koncentrace oxidu uhličitého v ložnici, kterou pokojové rostliny nedokáží vykompenzovat. Důležité je proto pravidelné větrání.

Vzduchotěsnost obálky a přívod čerstvého vzduchu

Zatímco v minulosti bylo běžné v bytě před spaním nárazově vyvětrat průvanem, v dnešní době už takové větrání nemusí stačit. „Kromě důsledného zateplení se dnes klade důraz i na vzduchotěsnost stavby, kterou ovlivňuje především kvalita oken či dveří a preciznost jejich napojení na stěny. Abychom minimalizovali tepelné ztráty, je třeba mít kvalitní vzduchotěsnou obálku, ta má ale za následek výrazně nižší přirozenou výměnu vzduchu v interiéru,“ vysvětluje Tomáš Truxa, odborník na izolaci z divize Isover.

Abychom minimalizovali tepelné ztráty, je třeba mít kvalitní vzduchotěsnou obálku, ta má ale za následek výrazně nižší přirozenou výměnu vzduchu v interiéru.

Udržení tepla v místnosti v kombinaci s pravidelnou výměnou vzduchu může zajistit instalace rekuperační jednotky, která je založená na průběžném automatickém odvětrávání. „Rekuperační jednotka efektivně obměňuje vzduch v místnosti. Vzduch zvenčí přitom zahřívá teplem ze vzduchu odváděného, takže minimalizuje tepelné ztráty,“ vysvětluje Jakub Archalous. Řízené větrání zajišťuje pro spánek optimální klima, protože kromě čerstvého vzduchu a konstantní teploty reguluje také vlhkost v interiéru a koncentraci oxidu uhličitého. 

Přítomnost formaldehydu

Dalším nepřítelem zdravého spánku ve vzduchu je formaldehyd. Kromě únavy může vést i k podrážení očí či dýchacích cest, a navíc jde o karcinogen. „Potíž je v tom, že formaldehyd v současné době vylučuje kdeco, od nábytku přes kosmetiku až po plyšové hračky. Nemít jej v bytě je tedy prakticky nemožné,“ vysvětluje Tomáš Pošta, odborník na stavební materiály z divize Weber.

Karcinogenní formaldehyd v současné době vylučuje kdeco, od nábytku přes kosmetiku až po plyšové hračky. Nemít jej v bytě je tedy prakticky nemožné.

Přestože rekuperační jednotka formaldehyd také aktivně odvětrává, je ideální výskytu formaldehydu ve vzduchu aktivně předcházet za pomoci dalších speciálních technologií. Na ty je třeba myslet již ve chvíli, kdy byt zařizujeme nebo rekonstruujeme. „Pro dělicí příčky v bytě je například možné využít akustické, impregnované nebo protipožární sádrokartonové desky se speciální technologií, která pomáhá formaldehyd ve vzduchu rozkládat na inertní částice. Využijeme-li metr čtvereční takovéto desky pro každý metr krychlový v interiéru, do měsíce nám ze vzduchu odstraní zhruba 70 % formaldehydu,“ vysvětluje Robert Hošek, odborník na suchou výstavbu z divize Rigips. Takové množství příček není vždy realizovatelné, pomoci si ale můžeme i jinak – například opatřit hotové příčky, ale i ostatní stěny speciální barvou, která k neutralizaci formaldehydu také přispěje. „Existují nátěry, které formaldehyd odstraňují s efektivitou kolem 90 %. Zbavují se jej na principu cirkulace vzduchu. V kontaktu s aditivem obsaženým v nátěru také dochází k jeho rozpadu na inertní látky,“ říká Tomáš Pošta. S odstraněním formaldehydu může navíc pomoci také již zmiňovaná rekuperace. 

Existují nátěry, které formaldehyd odstraňují s efektivitou kolem 90 %. Zbavují se jej na principu cirkulace vzduchu.

Spěte zdravě. Přejeme sladké sny a krásnou dobrou noc!

Zdravý spánek je v dnešní době, kdy je stres běžnou součástí života, nedocenitelným darem. Spánku je proto důležité věnovat dostatečnou pozornost a ideálně si vytvořit prostředí, které jej zlepší. Důležitou roli hraje například také akustika v ložnici – když zabráníme, aby do místnosti pronikal hluk ze sousedních bytů a z ulice, bude se nám lépe usínat v a průběhu noci nás nebude nic rušit. „Problémy s hlukem se dají snadno vyřešit, když určíme jeho zdroj. Hluk z vedlejšího bytu ztlumí montáž akustické předstěny, hluk z bytu nad námi zase akustické podhledy. A pokud nás ruší hluk z ulice, je na místě zaměřit se také na akustiku oken,“ doplňuje Robert Hošek.  Kromě prostředí je pak samozřejmě třeba myslet i naše vlastní návyky a omezit kupříkladu odpolední příjmem kofeinu či jídlo, alkohol nebo cvičení před spaním.

Datum článku: 21.3.2024

Další články, které by Vás mohly zajímat:

Každý měsíc posíláme zajímavé informace, jak správně vytápět, větrat nebo získávat energii. Přihlášením souhlasíte s podmínkami.

Zadat nezávaznou poptávku

Přidat další přílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Vaše poptávka byla úspěšně zaznamenána a putuje ke zpracování.
Kopie zadání Vám přijde obratem do e-mailové stránky.

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán na info@v-system.cz

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán.

Děkujeme za registraci.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.