Jak na zdravý spánek

Už naše maminky dobře věděly, že před spaním se musí pořádně vyvětrat. Jen tak získáme kvalitní a zdravý spánek. Nepotřebovaly k tomu žádné měřáky. Větralo se “klasicky” nárazově, okna dokořán, nejlépe “průvanem”. A že se větralo teplo ven? To nikomu nevadilo. Energie byla levnější, interiéry byly přetápěné a to často zejména právě na noc. Jak je to s větráním dnes?

Proč dnes pro zdravý spánek klasické větrání nestačí

Se snižující se energetickou náročností budov, kvalitnějším zateplováním a lepšími okny už větrat jako dříve pro zdravé prostředí zkrátka nestačí. Přirozené průběžné provětrávání netěsnostmi oken a dveří je v dnešních domech řádově nižší. Dnešní domy jsou utěsněné, že při zavřených oknech neslyšíte téměř ani kombajn za oknem. Dobře vyvětrat dnes tedy znamená vstát a jít vyvětrat i v noci. Ale upřímně, pokud nemáme závažné zdravotní problémy nebo nás nebudí ratolest či domácí mazlíček, kdo v noci vstává, aby vyvětral? A chtít se dobře vyspat a přitom kvůli tomu muset vstávat?

Kdo by vstával v průběhu noci, aby vyvětral?

Navíc větral by vůbec někdo, třeba dětem v noci v pokojíčku, když je venku pod nulou? Zároveň chceme být ohleduplní k přírodě i svému bankovnímu účtu a nechceme plýtvat energií.

A co větrání při inverzi? Nebo jak vyvětrat kvalitně v létě, když hlásí jednu bouřku za druhou, v létě přes nevyvětráte kvůli horku a v noci to nejde kvůli přívalovému dešti, silnému větru, hmyzu nebo hluku se zahrádky u nejbližší hospody či od sousedů? A jak nechat alergeny venku? To bez automatického větrání nejde.

Omezení pro kvalitní vyvětrání okny nás dostihují v létě, v zimě i v ostatních ročních obdobích.

Jak vyvětrat při inverzi

S rostoucí mírou stresu způsobovaného například hlukem zvenčí zejména ve městech, s rostoucí koncentrací alergenů v ovzduší, které okny ani není jak vyvětrat, více smogu a častějšími inverzemi dostatečně nevětráme. To přispívá k horší kvalitě spánku, větší únavě, kterou pak potlačujeme nadměrnou konzumací kávy a tím se ocitáme v uzavřeném kruhu a další noc spíme opět nekvalitně.

Optimální klima v ložnici

Co ke kvalitnímu spánku rozhodně přispívá, je teplota v místnosti, optimální vlhkost a co je nejzásadnější, míra koncentrace vydechovaného oxidu uhličitého. Lidský organismus nedokáže nadměrnou koncentraci CO2 vyhodnotit tak, jako například kouř. Takže v průběhu noci CO2 v místnosti bez dostatečného či řízeného větrání postupně nenápadně roste (viz příklad v grafu níže) a ráno se probudíme unavení a možná nás ani nenapadne, že je to nadměrnou koncentrací oxidu uhličitého.

Na optimální klima v ložnici nestačí ani permanentně otevřená mikroventilace a s dostatečným snížením oxidu uhličitého nepomůže ani množství pokojových rostlin. A nechat si “táhnout na krk při ventilačce” taky asi nechceme.

Jak zajistit zdravý spánek

Řešením je dobře navržený a zaregulovaný systém řízeného větrání, který zařídí automatické, průběžné, neslyšné a nepociťovatelné provětrávání bez jakéhokoliv tepelného diskomfortu v zimě i v létě, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, ve všech místnostech. Díky tepelnému výměníku a rekuperaci navíc dokáže ušetřit za teplo jinak “vyvětrané okny”. Díky kvalitnímu větrání se i vlhkost udržuje na optimálních hodnotách.

Automatické větrání v zimě i v létě, 24 hodin denně, navíc bez tepelných ztrát.

S ideální teplotou Vám pak pomůže 100% regulovatelná elektrická podlahovka. Přizpůsobí se i Vašim měnícím se potřebám i aktuální životní fázi. A pokud chcete ještě vyšší “level”, obě technologie můžete ovládat pomocí mobilní aplikace.

Chcete se dobře vyspat? Ať už rekonstruujete, stavíte, nebo se na to chystáte? Pošlete nám nezávaznou poptávku.

Přejeme vám sladké sny a radostné vstávání!

Každý měsíc posíláme zajímavé informace, jak správně vytápět, větrat nebo získávat energii. Přihlášením souhlasíte s podmínkami.

Zadat nezávaznou poptávku

Přidat další přílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Vaše poptávka byla úspěšně zaznamenána a putuje ke zpracování.
Kopie zadání Vám přijde obratem do e-mailové stránky.

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán na info@v-system.cz

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán.

Děkujeme za registraci.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.