Tento týden 24.-27.4. jsme Vám k dispozici na Stavebním veletrhu Brno. Přijďte za námi.

 

První pomoc proti pylům a jiným alergenům

První jarní den je za námi, kvetoucí keře začínají omamně vonět a kapesníčky alergiků jsou opět již v pohotovosti. Jak si ulevit alespoň doma? Jednoznačně používat řízené větrání s filtry, díky které mají doma čerstvý vzduch a přitom okna zůstanou zavřená, tedy pyly zůstanou venku.

Vliv nejen na alergiky

Běžné alergické potíže, kterými trpí alergici, jistě dobře známe – svědění, pálení a zarudnutí očí, uší a pokožky, senná rýma, kýchání, podrážděné sliznice, únava, vyčerpání, bolest hlavy aj. Ale nejen alergici, pociťují vliv zvýšené koncentrace pylu a prachu v ovzduší.

Do jaké míry ovlivňuje náš organismus život v prostředí s alergeny rozhoduje mnoho faktorů – lokalita bydliště, ovzduší, životní styl, genetické předpoklady, imunita, psychická odolnost a další. V období hlavní pylové a zemědělské sezóny, kdy je vzdušná koncentrace pylu a prachu výrazně vyšší, nejde jejich přítomnost doslova přehlédnout. Nejpatrnější je to v období kvetení jehličnatých stromů a řepky, kdy žlutý „prach“ sedá všude kolem, venku i doma. Silné alergeny však ale začínají již v únoru a hojně se vyskytují až do podzima.

Celoroční alergeny

Nepříjemné alergické příznaky nepatří jen do doby pylové sezóny, která mimochodem může trvat až 10 měsíců v roce. S alergeny se setkáváme v domácnosti celoročně. Mohou jimi být „běžný“ domovní prach, roztoči, spory plísní nebo různé aerosoly z každodenních domácích činností, jako je úprava vlasů lakováním, používání deodorantů v tlakových nádobách, osvěžovačů vzduchu, vonných svíček, úklidových prostředků, aviváží či parfémů na prádlo, úlomky z pokojových rostlin, „prach“ z bytového textilu či oblečení, dřevo do krbu, srst domácích mazlíčků možná i kontaminovaná pesticidy z přilehlých polí apod. Přitom doma trávíme i 20 hodin denně. Kde jinde bychom si tedy měli dát záležet na zajištění čistého a zdravého prostředí.

               

3 rady pro boj s alergeny

  • potlačit zdroje alergenů
  • zajistit dostatečnou výměnu vzduchu
  • filtrovat vzduch přiváděný do místností

Jak pomůže centrální řízené větrání

Zajistěte pro sebe i svou rodinu to nejlepší prostředí. Již při plánování rodinného domu myslete na své potřeby a pohodlí. Řízené větrání řeší 2 ze 3 výše uvedených bodů – zajištění dostatečné a navíc automatické výměny vzduchu a filtrování vzduchu přiváděného do místnosti. (Další výhody řízeného větrání najdete v článku “9 výhod řízeného větrání s rekuperací“.)

Větrací jednotka je v základu vybavena filtry a pomůže odfiltrovat částice z čerstvého vzduchu přiváděného zvenku do domu.

Při centrálním řízeném větrání v rodinném domě o podlahové ploše 100 m2 při intenzitě větrání na 3. úrovni (tj. intenzita 0,5) vyměníte a přefiltrujete objem vzduchu v celém domě za 2 hodiny. V případě provozu na nejvyšší úrovni vyměníte objem vzduchu ještě rychleji.

Co dokáže filtrovat větrací jednotka

Základní výbavou větrací jednotky jsou filtry typu G4 na vstupu i při odtahu vzduchu.

Filtr G4 dokáže odfiltrovat až 98 % vzdušných částic do velikosti 10 µm (mikronů). Tyto tvoří např. hrubý a jemný prach, některé druhy bakterií, spory, aerosoly a domovní prach. Filtr vyřeší také hmyz, rostlinné části, pyl a chlupy.

Větrací jednotku můžete rovněž vybavit jemnějším filtrem typu F7. Ten dokáže z přiváděného vzduchu odfiltrovat dokonce až 95 % částic do velikosti 1 µm a až 60 % částic do velikosti 0,3 µm.

Filtry v systému řízeného větrání.
  • průměrná síla lidského vlasu je 42 – 95 µm
  • menší částice již nelze dobře vidět lidským okem
  • částice pod 10 µm snadno pronikají do dýchacích cest

Třídy filtrace a jejich odlučivost

dle ČSN EN 779 v závislosti na velikosti odlučovaných částic

třída filtrace0,1 µm 0,3 µm 0,5 µm 1 µm 3 µm 5 µm 10 µm
G4 ̶ 0÷5 %5÷15 %15÷35 %30÷55 %60÷90 %85÷98 %
F72÷35 %45÷60 %60÷75 %85÷95 % >98 % >99 %>99 %

Filtrace pachů

Pokud máte v lokalitě problémy či riziko nepříjemných pachů, můžete na přívod vzduchu instalovat uhlíkový neboli pachový filtr. Odfiltruje cigaretový kouř či zatápění a topení pevnými palivy od sousedů, pachy ze zemědělské činnosti i z dopravního provozu. Uhlíkový filtr se dá snadno instalovat i dodatečně k filtrům v základní výbavě.

              

Úleva od hluku zvenčí jako bonus

Jako přidanou hodnotu centrální řízené větrání přináší úlevu od nepříjemného hluku zvenčí. Díky tomu, že nemusíte otevírat okna, abyste do domu přivedli čerstvý vzduch, nebude Vás rušit štěkot psů, kokrhání kohoutů, dopravní provoz, ruch z ulice či hluk zemědělských strojů.

Zaujala Vás tato technologie? Návrh zdarma rádi připravíme i pro Vaši novostavbu (ať už pro instalaci do hrubé stavby či pro dodatečnou instalaci), stejně tak jako pro Vaši rekonstrukci. Neváhejte poslat poptávku.

Každý měsíc posíláme zajímavé informace, jak správně vytápět, větrat nebo získávat energii. Přihlášením souhlasíte s podmínkami.

Zadat nezávaznou poptávku

Přidat další přílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Vaše poptávka byla úspěšně zaznamenána a putuje ke zpracování.
Kopie zadání Vám přijde obratem do e-mailové stránky.

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán na info@v-system.cz

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán.

Děkujeme za registraci.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.