Tento týden 24.-27.4. jsme Vám k dispozici na Stavebním veletrhu Brno. Přijďte za námi.

 

Technologie pro moderní novostavby 2020+

Proč je lepší naplánovat do novostavby rodinného domu kombinaci více jednoúčelových technologií? Nestačí jen jedna technologie, která “umí všechno”? Zamyslete se na chvíli nad tím, jaké jsou Vaše základní potřeby. A teprve podle toho technologie pro novostavby vybírejte.

Je to optimální teplota v domě po celý rok? Příjemný vzduch v bytě ve dne i v noci? Neustálá dostupnost vody a to i té teplé? Možnost uvařit dětem teplé jídlo? A jak to souvisí s plánováním domu?

Co by měl umět Váš dům

  • PERFEKTNĚ VYVĚTRAT
  • POHODLNĚ ZATOPIT
  • OCHRÁNIT INTERIÉR PROTI PŘEHŘÁTÍ
  • ÚSPORNĚ OHŘÁT VODU (na mytí, sprchování, úklid)
  • ZABEZPEČIT STÁLÝ PROVOZ DŮLEŽITÝCH TECHNOLOGIÍ (čerpadlo na vodu, sporák, zásuvku s chladničkou i mrazákem, WiFi, akvárium, …)
  • ZAJISTIT TEPLO V PŘÍPADĚ VÝPADKU VŠECH ENERGIÍ a to i na více dní

Technologie pro novostavby – jaké by to měly být?

Pokud nejste zrovna nadšený zálesák, ale zaměstnaný podnikatel, maminka na rodičovské, která je stále jednom v kole, nebo penzista, který si chce bezstarostně užívat zaslouženého klidu a neřešit účty za energie, jistě Vám záleží na tom, jak samostatně a bezpečně bude provozován Váš dům. Jaké by tedy technologie v moderní novostavbě měly být?

Technologie pro novostavby či moderní rekonstrukce by měly být:

  • bezpečné
  • bezobslužné
  • spolehlivé
  • ekonomické
  • navzájem nezávislé
  • nadčasové

Pokud technologie, které pro Vaši novostavbu plánujete, tyto vlastnosti budou mít, zajistíte si tak bezpečný a bezstarostný domov. Tyto požadavky zpravidla splňují právě jednoúčelové technologie.

Větrání především pro Vaše zdraví

Ať už býváte často na služební cestě mimo domov nebo je ve Vašem obýváku stále hodně návštěv, rádi vaříte, nebo Vám záleží na kvalitním spánku Vašich ratolestí, technologii pro automatické větrání určitě oceníte. Pokud jste řízené větrání ještě nezažili na vlastní kůži, tedy vlastně spíš na vlastní plíce a čichové buňky, určitě Vám nebude činit velký problém představit si, jaký je vzduch doma po návratu z týdenní dovolené. Nebo určitě víte, že plný obývák a celovečerní návštěva se neobejde bez otevření balkonových dveří, i když na všechny chvíli potáhne. A jaká je Vaše první ranní činnost hned poté, co vstanete z postele? Otevřít okno v ložnici i dětském pokoji? Jistě víte proč : )

Jaká je Vaše první činnost poté, co vstanete z postele? Otevírání oken?

Když si to popíšeme méně pocitově a více odborně, tak zkrátka pachy, vlhkost, těkavé látky (VOC) a CO2 musí z domu ven. Do zdravého a příjemného domu patří zdravý čerstvý vzduch. 24 hodin denně. V létě i v zimě. A to řízené větrání s rekuperací tepla umí odvětrat a zároveň dům ochladit za letní noci pro.

Použitím technologie řízeného větrání s rekuperací tepla také snížíte tepelné ztráty z běžného větrání okny až o 25 % a eliminujete výkyvy teplo při zimním větrání. Pro plánovanou novostavbu na něj můžete využít dotační program “nová zelená úsporám”.

Pokud o rekuperaci začínáte uvažovat, přečtěte si naše další články, například o přínosech rekuperace. Nebo se podívejte na některou z našich referencí.

Pohodlná technologie pro vytápění

V moderním domě s řízeným větráním a elektrickým podlahovým topením Vám zkrátka již na nohy nepotáhne.

Elektrické vytápění naplní veškeré potřeby, které od topení očekáváte a které se mohou v budoucnu měnit. Také ušetří čas a starosti jak při realizaci, tak při provozu. (Více v článku: 13 důvodů, proč si vybrat elektrické podlahové vytápění.)

pokojový termostat pro elektrické podlahové topení

Elektrické podlahové topení pohodlně ovládáte pokojovými termostaty. Nebo odkudkoliv přímo z Vašeho mobilu.

Elektrické vytápění v domech s téměř nulovou spotřebou energie (nZEB) je logická volba. Protože díky charakteristice nově stavěných domů je potřeba tepla zkrátka minimální. Každý složitý vytápěcí systém je v případě novostaveb zbytečný a ekonomicky nenávratný.

Díky skvělým pořizovacím nákladům za ušetřené peníze můžete navíc raději pořídit technologii, která zajistí komfort v dalších oblastech, na které už žádný běžný a cenově příznivý vytápěcí systém nestačí. Například záložní zdroj energie.

Zdroj univerzální energie a záloha důležitých technologií v domě

Protože bez elektřiny se v domácnosti dnes prostě neobejdeme, ať již budeme topit čímkoliv, doporučujeme pořídit alespoň malou domácí fotovoltaickou elektrárnu coby univerzální zdroj obnovitelné elektrické energie. Tu využijete na vytápění, větrání, chlazení a pro zajištění běžného provozu domu při případném výpadku proudu (načerpáte a ohřejete si vodu, nevyteče Vám lednice, nabijete si telefon apod.) Také nebudete tolik ovlivněni změnami cen zdrojů energie na trhu. A uděláte něco pro naši planetu, protože tahle energie je zkrátka “zelená” : )

Domácí fotovoltaická elektrárna zabezpečí zelený zdroj energie pro Váš domov.

Při nejmenší variantě elektrárny, na kterou můžete využít dotaci z programu „nová zelená úsporám“, si díky FVE ohřejete zadarmo ročně např. až 70 000 l vody nebo budeme mít zdarma až 3 500 pracích cyklů. (Zajímá Vás reference? Přečtěte si, jak to vyřešili v jedné velké domácnosti: Fotovoltaická elektrárna na střeše přístavby na Karlovarsku. A uvidíte zde, že se nejedná jen o technologie pro novostavby, ale i pro hotové domy.)

Další vhodné technologie pro novostavby a Váš komfort

Pokud jste citliví na letní vedra, určitě pořiďte venkovní stínění. Můžete také zvážit klimatizaci.

Pro bezpečí v době dlouhodobých výpadků a dotvoření rodinné atmosféry přechodných obdobích i v zimě skvěle poslouží zdroj sálavého tepla – jednoduchý krb či krbová kamna – hlavně bez výměníku.

S optimální kombinací zmíněných technologií rádi pomůžeme a to tak, aby investice do nich při stavbě domu přinesla úspory i při jeho následném provozování a užívání. Neváhejte se na nás obrátit. Stačí zaslat plány Vaší vysněné novostavby.

Každý měsíc posíláme zajímavé informace, jak správně vytápět, větrat nebo získávat energii. Přihlášením souhlasíte s podmínkami.

Zadat nezávaznou poptávku

Přidat další přílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Vaše poptávka byla úspěšně zaznamenána a putuje ke zpracování.
Kopie zadání Vám přijde obratem do e-mailové stránky.

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán na info@v-system.cz

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán.

Děkujeme za registraci.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.