Co jsme v živém vysílání nestihli – 1. část (topení a stavba po 2021)

Milí návštěvníci našeho stánku na online veletrhu Veleton. Velmi si vážíme toho, že jste za námi přišli i touto formou – ať už řešíte topení, kompletní dodávku technologií nebo třeba PENB. Děkujeme i za sledování našich živých vysílání, Vaše dotazy a v neposlední řadě i za pozitivní hodnocení. Protože čas byl omezen a u některých vstupů jsme nestihli zodpovědět veškeré Vaše dotazy z chatu, zejména ty odbornější, a někteří z Vás nezanechali kontakt, na který Vám můžeme zareagovat, sepsali jsme je a přidali odpovědi touto formou. A věříme, že obohatí i další stavebníky.

Topíme podlahou v novostavbách i rekonstrukcích

ENERGETICKÉ ŠTÍTKY

Milan: “Mám trochu chaos v energetických štítcích (dům A – G) a domy pasivní/nízkoenergetické.”

  • Odpověď V-systém: “Téma štítků A- G / nZEB, PD, NED – i mnoho dalších zkratek řeší norma. Obecně je nízkoenergetický dům (NED) co do obálky v kategorii B, zatímco pasivní domy (PD) jsou A. My jsme si zjednodušili logiku staveb na to, zda podmínky státu splní či nikoliv. Jako to klíčové vnímáme nikoliv písmenko na štítku, ale cenu provozu, pořízení a životnost technologií.”

SKLADBA PODLAHY, VÝŠKA, KRYTINA

Eliška: “Dobrý den, jaká tloušťka (složení) podlahy je nutná pod podlahové topení, aby nedocházelo k velkým ztrátám tepla? Děláme rekonstrukci, máme dům podřezaný s izolací formou iglú systému.”

  • Odpověď V-systém: “Iglú systém je skvělý. Pod podlahovkou je dobré mít maximum izolace. Počítáno od čisté podlahy se vejdete do 5-6 cm při použití tenčí dlažby a anhydritu. U betonu je třeba počítat s cca 8 cm ve skladbě dlažba – lepidlo – beton. Kabel je fixován k izolaci, tedy přímo pod betonem či anhydritem. Více ke skladbám najdete v našem dřívějším blogovém příspěvku, nebo ještě detailněji v katalogu na tiskových stranách 12 – 19. Máte-li zájem, zašlete podklady a návrh technického řešení s doporučeními rádi připravíme.”

Jana: “Dobrý den, jaká by měla být dle Vás doporučená výška anhydritové nebo betonové podlahy nad topným kabelem?”

  • Odpověď V-systém: “Máme zkušenost například s technologiemi CEMEX. S běžnými materiály stačí anhydrit do 4 cm a beton kolem 6 cm. S produktem Termio je to ještě méně než 4 cm.”

Jiří: “Dobrý den, mohu na podlahové topení použít korkovou plovoucí podlahu? Případně co koberec s nízkým chlupem?

  • Odpověď V-systém: “Klíčovou zásadou pro výběr podlahové krytiny je její tepelný odpor. Nesmí být vyšší než 0,15 m2.K/W. Tedy korková podlaha nebude zřejmě ideální, zatímco koberec s nízkým chlupem bez gumové podložky nemusí být problém. Více v našem příspěvku o podlahových krytinách.”

ŽIVOTNOST ELEKTRICKÉHO PODLAHOVÉHO TOPENÍ

Lukáš: “Jaká je životnost elektrického podlahového topení, případná procentuální poruchovost?”

  • Odpověď V-systém: “V případě námi dodávaných topných kabelů obojí bez problémů. Životnost srovnatelná s ostatní běžnou elektroinstalací v domě (např. napájení zásuvek – tedy životnost stavby, cca 50 let), poruchovost mizivá. Navíc na kompletní řešení od nás můžete získat doživotní záruku.

UHLÍKOVÉ FÓLIE

Tomáš: “Dobrý den, jaký máte názor na uhlíkovou technologii topení v porovnání s klasickým elektrickým vytápěním? Děkuji Tomáš.”

  • Odpověď V-systém: “V sortimentu fólie nevedeme a také víme proč. Stručně řečeno – technologie fólií je pro náročné použití v podlahách nevhodná. Pokud řešíte konkrétní projekt, rádi připravíme návrh technického řešení V-systém a zodpovíme případné další dotazy třeba již nad konkrétním projektem nebo osobně na stavbě.” (Více k tématu uhlíkových fólií najdete v našem jiném blogovém příspěvku “Proč nedoporučujeme uhlíkové fólie”.)

Stavíme úsporně po roce 2021

FOTOVOLTAIKA vs. FOTOTERMIKA

Jiří: “Dobrý den, zajímalo by mne, jaký je rozdíl mezi ohříváním vody pomocí FVE a fototermickými zdroji?”

  • Odpověď V-systém: “Oba systémy mají svá pro a proti. My našim zákazníkům doporučujeme FVE, neboť produktem je univerzálnější energie v podobě elektřiny. Fototermické panely jsou vhodné v situaci, kdy není na střeše dost místa a skutečně řeším jen problém s výrobou teplé užitkové vody.”

ELEKTRICKÉ vs. TEPLOVODNÍ PODLAHOVÉ TOPENÍ

Martin: “Jak byste srovnali elektrické a vodní podlahové topení?”

  • Odpověď V-systém: “Našim zákazníkům doporučujeme elektrické topné odporové kabely. Za hlavní důvody můžeme jmenovat vyšší účinnost, přesnější regulaci, prakticky neomezenou životnost a absenci vody v potrubí – se všemi servisními požadavky a riziky, které s sebou teplovodní technologie nese. V domech, které označujeme jako pasivní – je robustní teplovodní soustava anachronismus.”

Jan: “Je vhodné elektrické podlahové vytápění pro dřevostavbu třídy B?”

  • Odpověď V-systém: “Záleží na všech parametrech domu, ale obecně lze říci, že pasivní či kvalitní nízkoenergetické domy se ekonomické návratnosti běžně navrhovaných zdrojů pro vytápění v teplovodních soustavách po dobu jejich životnosti nedočkají.”

DŮM BEZ TEPELNÉHO ČERPADLA PO R. 2022

Vít: “Lze stavět v souladu se splněním podmínek PENB a přitom se vyhnout tepelnému čerpadlu? Za jakých podmínek?”

  • Odpověď V-systém: “Podmínky se liší dům od domu, ale v principu platí, že každý dům dokážeme před stavebním úřadem obhájit vhodně zvoleným mixem technologií a optimalizací domu jako celku (tj. orientace ke světovým stranám, výběr tvaru a provedení obálky).”

V JAKÉ FÁZI ŘEŠIT TECHNOLOGIE

Hanka: “Dobrý den, zajímalo by nás, zda je možné se na Vás obrátit již ve fázi architektonické studie, nebo je třeba mít již projektovou dokumentaci? Děkuji a přeji hezký den. Hanka”

  • Odpověď V-systém: “Určitě, ve fázi projektu je kontakt nejlepší a dává největší záruku, že budoucí provozní náklady a náklady na pořízení budou nejnižší. Pomůžeme Vás provést tématem energií krok za krokem a najdeme společně řešení, které bude nejlepší jak pro Váš dům – tak pro Vaši peněženku.”

Neváhejte nás kontaktovat

Máte další dotazy? Na náš stánek jste se nedostali, nebo se Vám nepodařilo s kolegy na stánku spojit a máte otázky? Nebo máte rovnou poptávku, zatím třeba i nezávaznou? Kontaktujte nás! Naši technici, energetičtí specialisté i regionální zástupci jsou Vám plně k dispozici.

Každý měsíc posíláme zajímavé informace, jak správně vytápět, větrat nebo získávat energii. Přihlášením souhlasíte s podmínkami.

Zadat nezávaznou poptávku

Přidat další přílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Vaše poptávka byla úspěšně zaznamenána a putuje ke zpracování.
Kopie zadání Vám přijde obratem do e-mailové stránky.

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán na info@v-system.cz

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán.

Děkujeme za registraci.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.