Tento týden 24.-27.4. jsme Vám k dispozici na Stavebním veletrhu Brno. Přijďte za námi.

 

Novinky k Nové zelené úsporám

Nová zelená úsporám a Nová zelená úsporám Light. Jak se tyto programy liší? Podívejte se s námi na krátké shrnutí a popis výhod NZÚ Light.

Nová zelená úsporám

Program Nová zelená úsporám bude v nadcházejícím období financován prostřednictvím nového programu HOUSEnerg z Modernizačního fondu. I nadále tak budou zajištěny finanční prostředky na energeticky úsporná opatření. Na úsporná opatření pro domácnosti je alokováno 55 miliard korun.

O čerpání prostředků z Nové zelené úsporám je velký zájem. Dle statistik SFŽP (Státní fond životního prostředí) bylo jen za září 2022 podáno okolo 8 tisíc žádostí, přičemž 6 tisíc těchto žádostí připadá na fotovoltaickou elektrárnu. Instalace fotovoltaické elektrárny je nejčastějším opatřením, které vlastníci rodinných domů realizují pro zajištění větší energetické soběstačnosti.

Podrobnější informace o současné Nové zelené úsporám najdete v jednom z našich dřívějších článků:
Nová zelená úsporám 2021 – průvodce změnami.

Také jsme pro Vás připravili příklady 4 různých nejtypičtějších projektů rodinných domů s vyčíslením možných dotací: Stavba domu chytře a s dotací.

Naši klienti z vyřízení dotace na pořízení nového technického systému z nové zelené úsporám nemusí mít obavy. S námi je to velmi jednoduché – o vše se postaráme.

Dotace na fotovoltaickou elektrárnu

Data SFŽP můžeme potvrdit i z vlastní zkušenosti. Pro naprostou většinu klientů realizujeme FVE včetně vyřízení dotace na klíč.

Celý proces zakázky máme popsaný v článku: Fotovoltaika od poptávky po připsání dotace. Podpora na pořízení fotovoltaické elektrárny je až 200 000 Kč.

Dotace na pořízení fotovoltaické elektrárny z programu NZÚ je až 200 000 Kč.

Dotace na rekuperaci

V případě instalace řízeného větrání s rekuperací je celý proces velmi podobný.

I v tomto případě řešíme nejčastěji celou zakázku na klíč a našim klientům jsme schopni zajistit dotaci až 100 000 Kč.

Dotace z programu NZÚ na pořízení rekuperace je až 100 000 Kč.

Některé nevýhody programu NZÚ

O poznání složitější situaci mají vlastníci rodinných domů, kteří chtějí svůj dům zateplit nebo vyměnit okna. Pro podání žádosti o dotaci potřebují nejprve zkonzultovat záměr s energetickým specialistou. Následně si nechají zpracovat projektovou dokumentaci od projekční kanceláře a energetické hodnocení od energetického specialisty. Až poté je možné žádat o dotaci.

Ne vždy je také možné konkrétní záměr realizovat za přispění dotace, protože je vždy nutné kontrolovat plnění podmínek dotačního programu. Mnohé potenciální žadatele tyto komplikace odradí a v domě nakonec nerealizují nic.

  • nutnost zkonzultovat záměs s energetickým specialistou
  • zpracování projektové dokumentace (od projekční kanceláře)
  • energetické hodnocení
  • kontrola plnění podmínek dotačního programu (nestačí např. jen na výměnu výplní otvorů)

Nová zelená úsporám Light

Z těchto důvodů MŽP přichází s novým dotačním podprogramem – NZÚ Light, který má celý proces zjednodušit a usnadnit. Žádost o dotaci by mělo být možné podat bez zpracování projektové dokumentace a energetického hodnocení, realizace opatření bude možná svépomocí a je možné podpořit pouze dílčí opatření. Například začít pouze s výměnou oken a dveří. V současné NZÚ záměr výměny výplní otvorů na splnění podmínek programu nestačí a je potřeba rovnou zrealizovat i nějaké zateplení.

Nová zelená úsporám Light má usnadnit žádost o dotaci a pomoci žadatelům, kteří nemohou úpravy financovat z vlastních zdrojů předem.

Tato změna by měla motivovat majitele objektů k realizaci energeticky úsporných opatření. Na rozdíl od klasické NZÚ, která je vyplácena ex post, by dotace z NZÚ Light mohla být poskytnuta dopředu formou zálohy ještě před realizací projektu, aby opatření mohly provést i domácnosti s nižšími příjmy. 

Výhody podprogramu NZÚ Light

  • usnadnění žádosti
  • podání žádosti bez projektové dokumentace
  • podání žádosti bez energetického hodnocení
  • realizace možná i svépomocí
  • podpora i dílčích opatření (např. výměna oken a dveří)
  • vyplácení dotace předem formou zálohy před realizací projektu

I přes zjednodušení podmínek doporučujeme konzultovat záměr s energetickým specialistou.

Konkrétní podmínky NZÚ Light ještě nejsou známy. Dle ministra životního prostředí by bližší podrobnosti programu měly být představeny v příštím týdnu.

Novinky pro Vás sledujeme a budeme Vás informovat. Pokud ještě nejste zaregistrováni k odběru našeho newsletteru, učiňte tak nyní. A nejdůležitější zprávy od nás budete dostávat přímo do e-mailu.

Každý měsíc posíláme zajímavé informace, jak správně vytápět, větrat nebo získávat energii. Přihlášením souhlasíte s podmínkami.

Zadat nezávaznou poptávku

Přidat další přílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Vaše poptávka byla úspěšně zaznamenána a putuje ke zpracování.
Kopie zadání Vám přijde obratem do e-mailové stránky.

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán na info@v-system.cz

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán.

Děkujeme za registraci.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.