Nová zelená úsporám Light

V minulém týdnu jsme Vás informovali o plánovaném spuštění programu NZÚ Light. Dnešním dnem, tj. 14.11.2022, byl spuštěn. Některé výhody podprogramu Nová zelená úsporám Light ve srovnání s původním programem NZÚ jsme pro Vás v předcházejícím článku Novinky k Nové zelené úsporám sepsali. Dnes přicházíme s doplněním konkrétních podmínek. Kdy je možné začít žádat, pro koho je dotace určená, na jaká opatření se vztahuje a jakou výši dotací lze očekávat?

Kdy bude možné o dotace z NZÚ Light žádat

Elektronický příjem žádostí bude spuštěn 9.1.2023.

Navíc proti klasickému programu NZÚ bude možné žádat o dotaci i zpětně. Konkrétně i na zateplení realizovaná po 12.9.2022. Nejdřívější datum vzniku nákladů/realizace projektu tedy smí být nejdříve 12.9.2022.

Kdo může žádat o podporu z NZÚ Light

Kdo je žadatel o dotaci z NZÚ Light? NZÚ Light má pomoci snížit energetickou náročnost nízkopříjmových domácností.

Z toho důvodu jsou oprávněnými žadateli vlastníci rodinného domu, přičemž žadatel a všichni členové domácnosti buď pobírají starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně nebo žadatel v období mezi 12.9.2022 a dnem podání žádosti pobíral příspěvek na bydlení.

NZÚ Light

Na co lze žádat a jaká je výše dotace

Jednotlivé výše dotace pro možné varianty opatření jsou spolu se základními podmínkami uvedeny v tabulce níže.

opatřeníměrná jednotkadotacepodmínkypoznámka
zateplení fasádyběžný metraž 150 000 Kč
(6 000 Kč/bm)
min. tloušťka tepelné izolace 200 mmbm = běžný metr délky zateplené stěny, měřené vodorovně po vnějším obvodu domu; zateplení musí výškově pokrývat vytápěnou část domu
zateplení střechy (ploché/šikmé/šikmé včetně stropu)kompletní opatření120 000 Kčmin. tloušťka tepelné izolace 300 mmzateplení celé konstrukce, která je na styku s vytápěným prostorem domu (pokud je to technicky možné a účelné); nelze žádat současně o dotaci na zateplení stropu i střechy
zateplení stropu pod půdoukompletní opatření50 000 Kčmin. tloušťka tepelné izolace 300 mmzateplení celé konstrukce, která je na styku s vytápěným prostorem domu (pokud je to technicky možné a účelné); nelze žádat současně o dotaci na zateplení stropu i střechy
zateplení podlahy na zemině nebo nad nevytápěným suterénemkompletní opatření60 000 Kčmin. tloušťka tepelné izolace 120 mmzateplení celé konstrukce, která je na styku s vytápěným prostorem domu (pokud je to technicky možné a účelné); nelze žádat současně o dotaci na zateplení stropu i střechy
výměna oken1 ks výplněaž 150 000 Kč
(12 000 Kč/ks)
izolační trojsklo,
tloušťka rámu min. 70 mm
svislá i střešní okna a balkonové dveře na styku s vytápěným prostorem
výměna vchodových dveří1 ks dveříaž 150 000 Kč
(18 000 Kč/ks)
tepelněizolační výplň,
v případě zasklení dvojsklo nebo trojsklo
pouze vchodové dveře na styku s vytápěným prostorem, ne garážová vrata

V programu NZÚ Light bude možné získat dotaci až 150 000 Kč na opatření, maximálně však 100 % celkových realizačních výdajů.

Shrnutí základních informací k NZÚ Light

  • nejdřívější datum vzniku nákladů/realizace projektu: 12.9.2022
  • spuštění příjmu žádostí: 9.1.2023
  • způsob podání žádosti: elektronicky – v systému AIS
  • doba udržitelnosti: 5 let *
  • čas podání žádosti: před realizací, během realizace i po realizaci
  • čerpání podpory ex post formou dotace – u žádostí podávaných po realizaci
  • čerpání podpory formou zálohy – u žádostí podávaných před dokončením realizace
  • lhůta pro dokončení realizace: 12 měsíců od podání žádosti
  • do kdy lze žádat: žádosti lze podávat do 31.8.2024, nejpozději však do vyčerpání alokace

Co je doba udržitelnosti? Udržitelnost projektu je doba, po kterou musí příjemce udržet výstupy a výsledky projektu v nezměněné podobě. To znamená, že předmět žádosti, v tomto případě zateplení, by měl po tuto dobu být stále v/na objektu instalovaný beze změny a mají být uchovány i veškeré doklady (faktury apod.), které se vztahují k žádosti. Žadatel také musí umožnit kontrolu v případě, že by SFŽP chtělo provádět kontrolu. Reálně změny projektu provádět lze, vždy ale po předchozí konzultaci se SFŽP. Vezměme si typický příklad – žadatel si pořídí nová okna s dotací a jedno se mu během doby udržitelnosti rozbije. Pak je samozřejmě možné jej vyměnit za nové.

Požadované dokumenty

  • fotodokumentace – původní stav + nový stav; zakryté konstrukce, např. střecha a podlaha – dokládá se i foto v průběhu provádění před zakrytím
  • dokument, kterým se prokáže vlastnictví účtu
  • dokument prokazující čerpání příspěvku na bydlení nebo důchodu
  • zpráva o navrhovaných opatřeních (odborný posudek); závazný vzor a pokyny pro vypracování jsou zveřejněny na webových stránkách programu; zpráva musí být potvrzena členem místní akční skupiny České republiky (dále jen „MAS“), nebo pracovníkem EKIS
  • zpráva o provedených opatřeních – provádí se formou vyplnění formuláře; tuto zprávu musí potvrdit MAS nebo EKIS (místní akční skupina nebo Energetická konzultační a informační střediska)

Doklady související s realizací (faktury, dodací listy, doklady o zaplacen apod.) se nepřikládají, ale žadatel je povinen uschovat je nejméně po dobu udržitelnosti.

Vzhledem k velmi specifickým podmínkám na žadatele doporučujeme ostatním potenciálním žadatelům o dotaci využít klasickou verzi programu NZÚ. Nejjednodušší cestou, jak snížit energetickou náročnost budovy, je instalace fotovoltaické elektrárny nebo jednotky řízeného větrání s rekuperací. Obě technologie lze instalovat v hotovém domě. Pro naše klienty řešíme dodávku těchto systémů rovnou včetně vyřízení dotace.

Jestliže zvolíte některou z naši technologií pro snížení energetické náročnosti, vyřešíme pro Vás vše včetně vyřízení dotace NZÚ.

Pokud řešíte rozsáhlejší rekonstrukci včetně zateplení nebo novou výstavbu, doporučujeme poslat (i nezávaznou) poptávku na zvolenou technologii a následně kontaktovat naše energetické specialisty.

Každý měsíc posíláme zajímavé informace, jak správně vytápět, větrat nebo získávat energii. Přihlášením souhlasíte s podmínkami.

Zadat nezávaznou poptávku

Přidat další přílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Vaše poptávka byla úspěšně zaznamenána a putuje ke zpracování.
Kopie zadání Vám přijde obratem do e-mailové stránky.

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán na info@v-system.cz

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán.

Děkujeme za registraci.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.