Plánujete stavět rodinný dům?

Pokud plánujete dům, pak stojíte i před otázkou, jaký dům zvolit z pohledu spotřeby energií. Někdo plánuje šetřit přírodu a skoro všichni plánují šetřit vlastní peněženku. Nakonec to jde ruku v ruce. Přírodu i peněženku lze šetřit zároveň.

Jediná ušetřená energie je ta, kterou nespotřebujeme. Plánování energetické spotřeby a výroby je tedy zcela zásadní část zadání pro projektování nového domu.

Provozní náklady (spotřebu energie) velmi zásadně ovlivní rozhodnutí, jak dobře zateplit. A málo co je na stavbě tak definitivní jako rozhodnutí, kolik izolace použijeme do podlahy. Tam se skutečně dodává každý centimetr izolace velice těžko a draze. Podobné, jen trochu snazší a levnější, je to u stropů. I dodatečně plánované zateplení fasády nám může přidělat mnoho vrásek. Také výběr oken a dveří je velmi důležité rozhodnutí. Předpoklad jejich výměny je často stejný jako doba jejich životnosti, tj. kolem 15 – 20 let.

Jak vypadá pasivní dům

Navenek stejně, jako každý jiný. Pasivní z něj dělá kvalita materiálů i kvalita provedení stavby, odpovídající dimenze izolací, počet skel v oknech, použité technologie. A také dobrá orientace ke světovým stranám.

Dům většina z nás staví hlavně pro sebe, na celý život, na každý jeho rok, na každé roční období. Proto jednoznačně dáváme přednost pasivnímu domu, který v létě nedopustí masivní přehřívání, v zimním období pak nevyháníme teplo do nebe nebo do podloží.

Pasivní dům je komfortní

Pasivní dům by měl být maximálně komfortní. Pro obyvatele domu se snažíme doporučit to nejlepší. I z hlediska použitých technologií a certifikace produktů. Například všechny naše větrací jednotky splňují náročné testy společnosti Passive House

                                                                                         

Technologie pro pasivní dům

Zabezpečení domu proti přehřívání a s ním spojeným nepříjemnostem je nutné řešit hned od počátku. Toto vyřešíme vhodnou orientací, zajištěním stínění – např. správně zvoleným přesahem střech či použitím venkovních žaluzií. O větrání se postará systém řízeného větrání s rekuperací. Letní vedra pak bezpečně zůstanou venku a automatické větrání se díky svojí funkci by-pass postará o vychlazení během noci.

Proč zmiňujeme jako poslední detail pasivního domu topení? Protože topení v pasivním domě tvoří skutečně zlomek nákladů v porovnání s náklady běžných domů. Při srovnání  s nízkoenergetickým domem je potřeba tepla na vytápění méně než jedna třetina. A to po celou životnost domu.

Všechny výše jmenované technologie navíc můžete ovládat centrálně a chytře. Například pomocí chytrého ovládání iWWT – z mobilního telefonu kdykoliv a kdekoliv.

Pasivní dům by měl být bezpečný

A proto do každého domu doporučujeme komín, doplněný o jednoduchý krb. Něco pro hezký zimní večer, ale také pro „strýčka Příhodu“. Teplo nezávislé na vnější dodávce energie se zkrátka může hodit.

Co je aktivní dům

A co když chcete ještě víc? Zvolte dům aktivní. Takový, který energii vyrábí, pro sebe nebo pro sousedy. Každá střecha – pokud je vhodně natočená ke slunci – tvoří báječný „držák“ fotovoltaických panelů. Panely dokážou vyřešit nejen problém s ohřevem teplé užitkové vody na podstatnou část roku, s významnou částí letní spotřeby elektrické energie – třeba na ohřev bazénu – nebo, pokud jsou doplněny o baterie – řeší také back-up a pokrytí případných výpadků energie na více než jeden den.

Jak na pasivní či aktivní dům? Zeptejte se našich specialistů, jak to udělat. Možná v diskusi nad projektem zjistíte, že Vám k němu chybí jen maličký krok.

Každý měsíc posíláme zajímavé informace, jak správně vytápět, větrat nebo získávat energii. Přihlášením souhlasíte s podmínkami.

Zadat nezávaznou poptávku

Přidat další přílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Vaše poptávka byla úspěšně zaznamenána a putuje ke zpracování.
Kopie zadání Vám přijde obratem do e-mailové stránky.

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán na info@v-system.cz

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán.

Děkujeme za registraci.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.