Novinky k NZÚ od září 2023

Dne 8. září 2023 proběhla tisková konference Ministerstva životního prostředí (dále MŽP). Na konferenci byly představeny změny v programu NZÚ a nové podmínky platné od září 2023.

Změny v programu Nová zelená úsporám od září 2023 se týkají jak rodinných domů,
tak segmentu bytových domů bez rozdílu vlastnictví (osobní, SVJ, obecní).

Upřesněné definice jednotlivých programů NZÚ od září 2023

Definice jednotlivých programů se tímto upřesnila:

  • NZÚ Standard je investiční dotace pro všechny majitele domů, kteří chtějí zlepšit své bydlení, zateplit, pořídit čisté zdroje energie a ušetřit za vytápění a vodu.
  • NZÚ Oprav dům po babičce je zálohová dotace pro ekonomicky aktivní majitele starších domů na komplexní rekonstrukci domu s cílem výrazně si snížit výdaje za bydlení.
  • NZÚ Light je investiční dotace na snadno realizovatelná opatření pro seniory, invalidní důchodce a příjemce příspěvku na bydlení, kteří chtějí snížit své výdaje za energie.

NZÚ Standard, Oprav dům po babičce

Otevření příjmu žádostí 26.9.2023

Parametry podprogramu „Oprav dům po babičce“ jsou v zásadě stejné jako ve standardní Nové zelené úsporám. Velkou výhodou je ale zálohové financování. Renovaci pak lze doplnit o další opatření, ať už jde o fotovoltaiku, výměnu zdrojů energie, rekuperaci nebo třeba nádrž na dešťovou vodu. Dotaci i na tato opatření společně s dotací na zateplení dostanou žadatelé zálohově.

Vedle kombinačního bonusu a bonusu pro žadatele ze znevýhodněných regionů poskytne program „Oprav dům po babičce“ navíc bonus ve výši 50 tisíc korun za každé nezaopatřené dítě, které rodina má a také za každé další, které se rodině narodí do roku 2030. Úspěšní žadatelé pak mohou od příštího roku získat výhodný úvěr od stavebních spořitelen.

Bude platit, že žadatel může společně se členy domácnosti vlastnit pouze jednu nemovitost určenou pro trvalé bydlení, tedy rodinný dům nebo byt. Vlastnictví například rekreačního objektu jako chaty či chalupy není na překážku. Vlastnictví bude posuzováno v době realizace projektu.

Významné změny

Podporu nelze poskytnout v případě, že navrhovaná opatření v oblasti podpory A (zateplení) byla dokončena před 27. 7. 2023.

Podmínky nově doplňují možnost žádat o dotaci pro Památkově chráněné objekty. Výše dotace je stejná, podmínky mírnější.

Dotace pro bytové domy

Byly oznámeny i změny týkající se dotací pro BD.

Otevření příjmu žádostí 19.9.2023

Celé znění tiskové zprávy včetně odkazu na prezentaci k investicím do energetických úspor rodinných a bytových domů od září 2023 z tiskové zprávy najdete na webových stránkách ministerstva.

Zajímá Vás více? Kontaktujte naše poradce na penb@v-system.cz.

Datum publikace článku: 15.9.2023.

Každý měsíc posíláme zajímavé informace, jak správně vytápět, větrat nebo získávat energii. Přihlášením souhlasíte s podmínkami.

Zadat nezávaznou poptávku

Přidat další přílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Vaše poptávka byla úspěšně zaznamenána a putuje ke zpracování.
Kopie zadání Vám přijde obratem do e-mailové stránky.

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán na info@v-system.cz

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán.

Děkujeme za registraci.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.