Vytápění rekreačního objektu

Chaty a chalupy potřebujeme vytápět jako každý jiný dům. Ještě větší důraz je na to kladen nyní, kdy se funkce původně ryze sezónních a rekreačních venkovských objektů staly zejména pro obyvatele měst po dobu kritické epidemiologické situace objekty, které měly najednou na dobu několika měsíců plně nahradit trvalé bydlení. A že jsme se s tím setkali nejednou.

Současné trendy v řešení vytápění chaty či chalupy

Současné trendy v řešení topného systému pro rekonstrukce sezónních objektů stojí na 3 principech:

  • 1. Trvalé ekonomicky únosné temperování chaty či chalupy
  • 2. Vytápění ovládané na dálku, schopné zajistit tepelný komfort při příjezdu
  • 3. Doplnění sálavého zdroje pro dokonalou pohodu

Výchozí situace před rekonstrukcí venkovského objektu

U jednoho z našich referenčních objektů byl výchozí stav stejný jako tomu bývá u všech 100 – 150 let starých objektů na venkově. Žádné ústřední topení, řada lokálních topenišť, trosky staré pece, která pamatuje lepší časy, nevyhovující komíny. Jakou kombinaci technologií zvolit? Rekonstrukce rekreačních objektů plní i estetickou roli. Kamenný dům, kde jako pojivo slouží místní jíl, není ideální kandidát na zateplení. Už proto, že dům nemá prakticky nikdy vyřešenou vlhkost, nebo proto, že metr kamenné stěny je třeba doplnit o 25 a více centimetrů izolantu, nahodit fasádu. A dům je nakonec úplně jiný, než jaký si majitelé původně představovali. Pro topení bylo potřeba postupovat podle 3 již výše zmíněných principů.

Výběr topení do rekreačního objektu

1. Temperujeme pro bezpečnost stavby a pohodlí v přechodných obdobích

Pro temperování byly zvoleny topné rohože hned pod dlažbu s regulací. Regulace je řízena teplotním čidlem přímo v podlaze. Tím je zajištěno, že v celém objektu neklesá teplota pod 12 °C po celý rok. Díky tomu je stabilní masivní nábytek, nejsou problémy s vlhkostí či kondenzací vody na vnitřních stěnách, když se má rychle zatopit. Není nutné vypouštět vodu, protože dům nepromrzne.

Celkový výkon pro temperování není nijak závratný. Na celý dům, který má cca 150 m2 plochy, postačí cca 8 kW instalovaného výkonu.

2. Ovládáme dům na dálku

WiFi ovládání topení

Když chceme mít v pátek při příjezdu na chalupu teplo, pak změníme teplotu a rohože se postarají, že podlaha je příjemně nahřátá. Stačí plánovat příjezd s předstihem 24 hodin a nastavit teplotu podlahy na 24 °C.

Pro ovládání na dálku slouží wifi termostat TREO s ovládáním z mobilní aplikace.

3. Doplňujeme sálavý zdroj tepla

Jako sálavý zdroj je do rekreačního objektu logicky zvolen krb a kachlová kamna. Obojí plní také velkou estetickou roli. Protože jsou to významné zdroje tepla, je možné počítat s tím, že zvládnou doplnit tepelnou pohodu i v nejchladnějších dnech roku. Přebytky tepla z krbu a kamen jsou prostřednictvím výměníku využity pro radiátory, které pomohou s rovnoměrným rozložením tepla ve všech místnostech. Topení dřevem je samozřejmě levnější než provoz s elektřinou, nicméně když není nikdo, kdo by se o topení postaral, zvládne to elektrokotel.

Tip pro rekonstrukci objektu na závěr: Jak na vlhkost

Při rekonstrukci historických staveb často bojujeme s vlhkostí. Zdroje na tuhá paliva provozované v interiéru významně vysušují. Pro dokonalý efekt je třeba zvolit správný systém omítek. Majitelům našeho referenčního objektu se osvědčil systém společnosti KEMA, který jak v interiéru tak exteriéru vyřešil problém s loupáním nátěru, štuku či mapami na fasádě. Pro udržení dobré vlhkosti je třeba větrat, a proto super těsná okna neplní ve starých domech svoji funkci dobře. I proto zde ponechali staré výplně, nebo zvolili tradiční dřevěná okna.

Máte zájem o návrh řešení pro Vaši chatu či chalupu? Neváhejte se na nás obrátit. Přinesli jsme řešení již tisícům objektů. Poradíme si i s tím Vaším.

Každý měsíc posíláme zajímavé informace, jak správně vytápět, větrat nebo získávat energii. Přihlášením souhlasíte s podmínkami.

Zadat nezávaznou poptávku

Přidat další přílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Vaše poptávka byla úspěšně zaznamenána a putuje ke zpracování.
Kopie zadání Vám přijde obratem do e-mailové stránky.

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán na info@v-system.cz

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán.

Děkujeme za registraci.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.