Tento týden 24.-27.4. jsme Vám k dispozici na Stavebním veletrhu Brno. Přijďte za námi.

 

Seznamte se s řízeným větráním – slovníček pojmů

Seznamte se s technologiemi pro Váš nový rodinný dům. Připravili jsme pro Vás malý slovníček z oblasti řízeného větrání, kde objasníme některé pojmy.

ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ

Systém (zpravidla centrální), který trvale zásobuje interiér čerstvým filtrovaným vzduchem zvenčí a zároveň z objektu odvádí vzduch znehodnocený (odpadní), např. z kuchyně, koupelny, toalety apod. V objektu je tak zcela automaticky udržován čerstvý a zdravý vzduch. V případě systému s centrální větrací jednotkou s rekuperací tepla při zachování tepelného komfortu a bez zbytečných tepelných ztrát, které byste jinak vyvětrali oknem.

VĚTRACÍ JEDNOTKA

Klíčová součást systému řízeného větrání, která automaticky zajišťuje souvislé provětrávání celého domu (v případě systému s centrální jednotkou).
V nabídce máme centrální jednotky s rekuperací tepla v několika typech:

  • nástěnné (ve 4 velikostech)
  • podstropní
  • půdní (ve 2 velikostech)

Větrací centrální jednotka pro běžně stavěné rodinné domy dosahuje podobných rozměrů, jako běžné spotřebiče v domácnosti, např. pračka, sušička či lednička. Jednotku lze tedy bez problémů umístit do technické místnosti, která je dnes již standardní součástí každého domu, případně do prádelny, chodby apod. Tyto jednotky jsou zpravidla určeny pro nástěnnou montáž, v některých případech je lze instalovat jako vestavný spotřebič (nejběžnější typ FLUO M, která má rozměry š. 540 x v. 1050 x h. 549 mm). V nabídce máme i menší větrací jednotky pro menší domy či byty nebo typy pro jinou, než nástěnnou instalaci, například podstropní jednotku FLUO FLAT (rozměry: š. 600 x v. 1122 x h. 279 mm) nebo půdní jednotku FLUO Attic, která nezabere žádné místo v domě.

FLUO

Značka našich centrálních větracích jednotek s rekuperací tepla.

  • FLUO S, FLUO M, FLUO L, FLUO XL – pro nástěnnou montáž
  • FLUO FLAT – “plochá” jednotka pro podstropní či nástěnnou montáž
  • FLUO Attic L, XL – jednotka půdní

REKUPERACE TEPLA

Rekuperací tepla rozumíme zpětný zisk tepla z odváděného vzduchu do přívodního vzduchu. Toto zajišťuje tepelný výměník umístěný ve větrací (rekuperační) jednotce. Díky systému s rekuperací tepla můžete u kvalitně zateplených domů dosáhnout až 40% úspory potřeby tepla na vytápění v porovnání s větráním okny.  

TEPELNÝ VÝMĚNÍK

Rovněž se můžete setkat s méně obvyklým výrazem rekuperátor.

Zajišťuje zpětné získávání tepla. Při průchodu znehodnoceného (odpadního) vzduchu tepelným výměníkem z objektu ven není teplo vytvořené uvnitř domu odvedeno, ale přes tenké stěny je zachyceno a předáno čerstvému vzduchu přívodnímu, který proudí přes výměník do objektu. Oba proudy vzduchu se přitom nijak nemísí.
Tepelný výměník je součástí větrací jednotky s rekuperací tepla.

PROTIPROUDÝ KŘÍŽOVÝ VÝMĚNÍK

Typ tepelného výměníku v našich jednotkách je protiproudý křížový. Zpětné získávání tepla z odpadního vzduchu zajišťuje s velmi vysokou účinností – až 96 % tepla (hodnota naší nejprodávanější větrací jednotky FLUO M).

ENTALPICKÝ VÝMĚNÍK

Jedná se o výměník tepla pro rekuperační jednotku, který je přes tenké membrány schopen předávat nejen teplo, ale i vlhkost. Entalpický výměník není automaticky vhodný pro všechny domácnosti. Velice záleží na režimu “užívání” domácnosti. Většinou zpravidla řešíme opačný požadavek a to vlhkost vnitřního prostředí snižovat. Nicméně ve vybraných typech našich jednotek lze tepelný výměník nahradit entalpickým výměníkem a to i dodatečně. Stačí zaslat podklady k Vašemu plánovanému rodinnému domu (bytu) a po krátké konzultaci optimální řešení na míru přímo pro Vás rádi navrhneme.

REGENERACE

Termín, který se v této tematice používá ve vztahu se zpětným ziskem vlhkosti.

KONDENZÁT

Kondenzát je voda vznikající při průchodu odpadního vzduchu tepelným výměníkem, kde se vzduch odváděný z místností ochlazuje pod teplotu rosného bodu a vlhkost obsažená ve vzduchu následně kondenzuje. Vznik kondenzátu záleží na vnitřní teplotě a absolutní vlhkosti a venkovní teplotě. Odvod kondenzátu je umístěn ve spodní části větrací jednotky a z objektu je odváděn pryč odpadním potrubím. Připojení odvodu kondenzátu je zajištěno flexibilní hadicí o průměru 19 mm. U všech moderních větracích jednotek s rekuperací je odvod kondenzátu řešen.

SILENCER

Speciální tlumič hluku pro nadstandardně tichý provoz větracích jednotek. Měl by být součástí každého systémového řešení řízeného větrání.

VYÚSTKY

Neobvyklé slovo používané v oblasti řízeného větrání pro ventily – zakončovací interiérové pohledové prvky stropních nebo stěnových boxů, které zakončují jednotlivá potrubí v místnostech. Pomocí ventilů lze rovněž regulovat průtok vzduchu a směr jeho proudění. Nicméně o toto se nemusíte starat. Zajistíme pro Vás při výchozím zaregulování.

ROZVODY VZDUCHU

Přesněji vzduchotechnické rozvody. Systém vedení rozvodů navrhujeme zpravidla jako podstropní s paprskovitým uspořádáním. Rozvody jsou vedeny v tepelné obálce domu, zpravidla nad sádrokartonovým podhledem, kde se pohodlně vejdou do prostoru 10 cm. V novostavbách se rozvody vzduchu instalují ideálně jako první rozvody po dokončení hrubé stavby.

Rozvody vzduchu se připojují prostřednictvím 4 hrdel k centrální jednotce. Velkou výhodou našich jednotek (FLUO S – XL a FLUO FLAT) je usnadnění montáže díky možnosti “prohození” napojení rozvodů vzduchu na hrdla (T1/T3 a T2/T4 – viz obr. Schéma větrací jednotky) při instalaci jednotky jednoduše pomocí mikrospínače.

Přívod čerstvého vzduchu:

  • z venku do větrací jednotky (sání a přívod čerstvého venkovního vzduchu) … hrdlo T1
  • z větrací jednotky do jednotlivých místností (skrze rozváděcí boxy; výtlak čerstvého vzduchu) … hrdlo T2

Odvod znehodnoceného vzduchu:

  • z jednotlivých místností do větrací jednotky (skrze rozváděcí boxy; sání a odtah znehodnoceného odpadního vzduchu) … hrdlo T3
  • z větrací jednotky ven (výtlak odpadního vzduchu) … hrdlo T4

Minimální stavební příprava pro vzduchotechnický rozvod je zpravidla 2x průraz ven o průměru 200 mm. Další příprava pak vychází z konkrétního typu domu a projektu (např. jeli dům patrový apod.).

PARAMETRY KVALITY VZDUCHU

  • CO2 – oxid uhličitý
  • RH – relativní vlhkost vzduchu
  • VOC (volatile organic compounds) – těkavé organické látky, které mohou poškozovat lidský organismus, např. formaldehyd, toluen, benzen aj.

iWWT

Značka chytré regulace našeho vlastního vývoje pro společné ovládání větrání, vytápění a žaluzií odkudkoliv pomocí telefonu či počítače s připojením k internetu.

PASSIVE HOUSE CERTIFIKACE

Certifikát kvality garantující nadstandardní parametry větracích jednotek instalovaných v nízkoenergetických a pasivních domech. Certifikát Passive house mají všechny naše centrální větrací jednotky.

NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM

Program, ve kterém jsou rekuperační jednotky certifikovány v dotačním programu Nová zelená úsporám. V programu jsou zařazeny všechny naše centrální větrací jednotky. Se zařízením projektu Vám rádi pomůžeme.

EKODESIGN

Požadavky na energetickou náročnost, dle nařízení komise EU č. 1253/2014 o tzv. Ekodesignu větracích jednotek. Všechny naše větrací jednotky nařízení samozřejmě splňují. Veškeré podklady při realizaci zakázky dostáváte kompletně zpracované od nás jako bonus.

                        Certifikace Passive House Component                      Technologie vhodné pro použití v pasivních domech                        Nová zelená úsporám od V-systém elektro                   EKODESIGN garance V-systém

Stále něco nejasného? Nebo Vás zajímají významy dalších termínů? Dejte nám vědět. Rádi výrazy objasníme, třeba při telefonické, osobní či online konzultaci a do “slovníku” doplníme.

Každý měsíc posíláme zajímavé informace, jak správně vytápět, větrat nebo získávat energii. Přihlášením souhlasíte s podmínkami.

Zadat nezávaznou poptávku

Přidat další přílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Vaše poptávka byla úspěšně zaznamenána a putuje ke zpracování.
Kopie zadání Vám přijde obratem do e-mailové stránky.

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán na info@v-system.cz

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán.

Děkujeme za registraci.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.