Tento týden 24.-27.4. jsme Vám k dispozici na Stavebním veletrhu Brno. Přijďte za námi.

 

Proč je důležité větrat správně?

Mít doma dostatek čerstvého vzduchu znamená pravidelně a především správně větrat. Víte ale, co všechno správné větrání obnáší? A co se může stát, když správně větrat nebudete?

Aby byl vzduch v interiéru neustále čerstvý a zdravý, museli byste intenzivně větrat každé ráno zhruba 5-30 minut a větrání pak opakovat každé 2 hodiny, a to včetně nočních hodin a bez ohledu na venkovní teplotu. Jak jednoduše správné větrání zajistit se dozvíte na konci článku. Teď se ale pojďme podívat na to, co špatné větrání způsobuje a jak se může nepříznivě odrazit na vašem zdraví.

Co způsobuje CO2

Mezi dva nejčastější důsledky špatného větrání patří nadměrné hromadění škodlivého CO2 a nedostatečná nebo nadměrná vlhkost ve vašem domově. V místech s vysokou koncentrací CO2 budete po pár hodinách unavení, nekoncentrovaní či dokonce ospalí. Častým průvodním jevem je také bolest hlavy. V ložnicích má pak na svědomí nekvalitní spánek. Z toho pramení nejen únava hned po probuzení,  ale i dlouhodobá ochablost a pocit vyčerpání.

Lidské smysly nadměrnou koncentraci CO2 bohužel nedokáží včas detekovat a na správné větrání tak často zapomínáme. To bychom neměli, protože měření ukazují, že koncentrace CO2 v ložnici nebo dětském pokoji bez větrání strmě stoupá. V průběhu noci tak zpravidla překračuje i její maximální bezpečnou úroveň, stejně jako hranici únavy.

Optimální vlhkost v obytných prostorech

Udržovat optimální vlhkost, která se pohybuje na úrovni 40–60 %, je důležité nejen pro vaše zdraví, ale i pro stavební konstrukci vašeho domu. Pokud bude dlouhodobě vyšší, budou se vám doma tvořit plísně na zdech. Ty mohou být viditelné, ale pro lidské zdraví jsou velmi nebezpečné i spóry, které naše oči nedokáží rozpoznat. Nadměrná vlhkost se nevyskytuje jen u starších, ale i u právě dostavěných domů. Z toho vyplývá, že bez kvalitního větrání plísně budou vznikat i v novostavbách.

Radost z nového bydlení se tak vinou nedostatečného větrání může rychle změnit v noční můru. A vysoká vlhkost bude mít také negativní vliv i na životnost stavební konstrukce. Dobrý není ani opačný extrém – pokud bude vlhkost nižší, než je zmiňovaná úroveň, budete dýchat suchý vzduch. Ten zas často dráždí lidský organismus při dýchání.

Z toho všeho jasně vyplývá, že správné větrání pomůže vašemu zdraví i domu. Při běžném větrání okny však do vaší domácnosti kromě čerstvého vzduchu proniká navíc hluk a další škodliviny, které neprospívají lidskému zdraví. Nejčastěji se jedná o polétavý prach, pyl, kouř a spaliny z okolního ovzduší. V zimě navíc větráním okny uniká i cenné teplo. Správně větrat však neznamená nutnost otevírat každé dvě hodiny okna dokořán. Spolehlivé větrání vám zajistí řízené větrání s rekuperací tepla. O něm se dozvíte více zde.

 

Každý měsíc posíláme zajímavé informace, jak správně vytápět, větrat nebo získávat energii. Přihlášením souhlasíte s podmínkami.

Zadat nezávaznou poptávku

Přidat další přílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Vaše poptávka byla úspěšně zaznamenána a putuje ke zpracování.
Kopie zadání Vám přijde obratem do e-mailové stránky.

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán na info@v-system.cz

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán.

Děkujeme za registraci.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.