Komfortní vytápění při rekonstrukci koupelny

Každá kvalitně provedená stavba má životnost desítky let. Někdy ale nastane důvod, kdy se musíme pustit do rekonstrukce. Důvodem může být koupě či zdědění staršího objektu, opotřebování, poškození vlhkostí či plísní nebo jen touha po změně interiérového designu tohoto v domě nejvíce využívaného prostoru.

Vzhledem k tomu o jak malý prostor se zpravidla jedná, rekonstrukce či renovace nemusí být náročná ani příliš nákladná (v porovnání s případnou rekonstrukcí celého domu).

O tom, že je pro nás koupelna důležitý prostor v domě či bytě, často svědčí rozmanité styly přizpůsobené našemu vkusu a našim potřebám. Od koupelny očekáváme vysoký komfort – a to co se funkčnosti a praktičnosti zařizovacích předmětů týče, tak co se týče teploty, která je nám v koupelně příjemná. A to ať už využíváme koupelnu “jen” pro hygienu a základní péči o tělo nebo o to více, pokud ji využíváme i pro relaxaci. Zároveň v současné době více hlídáme spotřebu energií. Proto je praktické nový zdroj tepla dobře promyslet.

Koupelna je pro nás důležitý prostor, kde se chceme cítit dobře. Vybírejme nejen obklady, ale i nový zdroj tepla pečlivě.

Komfortní vytápění zajistí topná rohož

Pro dosažení uživatelského komfortu je výborné podlahové topení, které ocení každý uživatel. Rekonstruujete-li koupelnu, která nebyla napojena na teplovodní rozvod nebo to chcete změnit, nemáte dostatek prostoru na umístění potrubí a zároveň chcete maximálně ušetřit prostor na stěnách, který by jinak zabraly radiátory, zvolte topnou rohož. Jedná se o nadčasový zdroj komfortního tepla nejen pro koupelny. Přesto splňuje i vysoké nároky dnešních uživatelů včetně těch na úspory tepla.

Topná rohož pro vyhřívání dlažby v koupelně přinese mnoho výhod

Jaké výhody má elektrická topná rohož v koupelně?

  • teplo od podlahy – pokud nemáte rádi studící dlažbu
  • žádná mokrá podlaha – díky podlahovému topení podlaha rychle schne
  • úspory energie – pocit tepla od nohou sníží potřebu vyšší prostorové teploty
  • žádné zbytečné přetápění – elektrické podlahové topení v nízkovrstvých skladbách lze velmi přesně a rychle regulovat
  • nadčasový zdroj tepla s dlouhou životností – topná rohož vydrží v podlaze tak dlouho, jako vydrží Vaše dlažba
  • úspora prostoru – podlahové topení nezabírá prostor na stěnách, pokud nemáte prostor na radiátory či přímotopy
topná rohož do koupelny

Kdy ještě zvolit topnou rohož

Kdy zvolit pro vytápění koupelny topnou rohož?

  • nízká konstrukční výška – vejde se i do podlahových skladeb, kde je jen málo prostoru; topný kabel z rohože HM má tloušťku 3,5 mm; pro speciální případy máme v nabídce ještě tenčí produkt – topný kabel TO-2U o tloušťce jen 2 mm
  • rychlý náběh tepla – díky výkonu 150 W/m2
  • jednoduchá pokládka – uložení jen do nivelační vrstvy
  • prostory pravidelného i nepravidelného půdorysu – topná rohož je snadno přizpůsobitelná
  • pro koupelny i WC všech velikostí – topné rohože HM pro plochy od 0,5 m2
  • lokální zdroj tepla – lze spínat samostatně bez ohledu na potřebu vytápění v ostatních místnostech
  • vhodná i pro kombinaci s dalšími zdroji tepla – centrálními i lokálními
  • pod dlažby i alternativní krytiny – topná rohož je vhodná nejen pod dlažbu
topná rohož HM s termostatem

Nejčastější skladba podlahového souvrství v koupelně

Topnou rohož HM můžete při rekonstrukci koupelny uložit i na původní podlahu a to včetně dlažby. Důležité je samozřejmě zateplení podlahy a to nejen kvůli použití elektrické topné rohože, ale obecně kvůli minimalizaci tepelné ztráty. Stavební trh dnes nabízí množství produktů, které mají nízkou výšku a lze je použít i v těchto speciálních případech. V-systém nabízí například stěrkovaný tepelně-izolační panel TPX pro dodatečné zateplení podlahy, který má tloušťku jen 6 mm.

topná rohož v podlahovém souvrství v koupelně

Topné rohože lze využít i pro další podlahové skladby. Poradíme si snad s jakoukoliv.

Regulace podlahového topení

Elektrické podlahové topení má 100% účinnost a lze jej velmi přesně regulovat. Podlahové topení je ovládáno pomocí pokojového termostatu. Naše pokojové termostaty TREO jsou vybaveny prostorovým čidlem a zároveň propojeny s kabelovým podlahovým čidlem, které je uloženo při pokládce topné rohože.

Termostaty jsou také vybavené například “šetřící” funkcí “otevřené okno”, která se hodí zejména v zimě. Ještě více přispívá k úsporám na vytápění v případě, že byste větrali klasicky okny.

Nabízíme varianty s méně funkcemi a jednodušší na ovládání, ale i programovatelný termostat nebo dokonce WiFi termostat, který lze ovládat pomocí aplikace z telefonu.

Jak se instaluje topná rohož v koupelně

Ukázku takové pokládky topné rohože HM jsme pro Vás připravili v následujícím videu z jedné naší instalace.

Doplňkový zdroj tepla

Máte-li přeci jen prostor na stěně, kam byste rádi umístili rychlý zdroj tepla například pro sušení ručníků, zvolit můžete topný žebřík nebo elektrický sálavý panel s akumulační složkou GLOA SLIM s hrazdami pro sušení ručníků. Alternativou také může být přímotopný panel VP12, který je díky ochraně IP24 vhodný i pro použití v koupelně.

Varianty doplňkového zdroje tepla:

  • GLOA Slim – sálavý panel s hrazdami pro sušení ručníků
  • VP12 – přímotopný panel vhodný i pro koupelny
  • běžný topný žebřík – v případě požadavku také dodáme

Kvalitní větrání pro zdravý domov i úsporu tepla

Důležitost větrání zejména v koupelně asi nemusíme zdůrazňovat. Právě koupelna je zpravidla v celém domě či bytě místnost s nejvyšší mírou vlhkosti. Nadměrná vlhkost bez správného větrání může způsobit vznik plísní.

Jak větrat a zároveň nevyvětrat dnes tak drahé teplo ven oknem? Zvolte řízené větrání.

Z mnoha důvodů preferujeme centrální. Pokud nerekonstruujete celý objekt, zvažte alespoň dodatečnou instalaci řízeného větrání v celém doměumíme to. Přinese Vám zdravější prostředí a úsporu energie na vytápění celého domu.

Není-li jiná možnost, jako alternativa poslouží i lokální větrací jednotka. Na rozdíl od běžného ventilátoru má také funkci rekuperace tepla, která udrží drahé teplo uvnitř, zatímco nadbytečnou vlhkost “pošle” ven.

Každý měsíc posíláme zajímavé informace, jak správně vytápět, větrat nebo získávat energii. Přihlášením souhlasíte s podmínkami.

Zadat nezávaznou poptávku

Přidat další přílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Vaše poptávka byla úspěšně zaznamenána a putuje ke zpracování.
Kopie zadání Vám přijde obratem do e-mailové stránky.

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán na info@v-system.cz

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán.

Děkujeme za registraci.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.