Tento týden 24.-27.4. jsme Vám k dispozici na Stavebním veletrhu Brno. Přijďte za námi.

 

Jaká je optimální vlhkost vnitřního prostředí a jak to zařídit

Jaká je optimální vlhkost v domě? Respektive otázka má správně znít: Jaká je optimální relativní vlhkost uzavřeného vnitřního prostředí?

Měla by odpovídat rozmezí 40 – 60%. Na tuto hodnotu cílíme při návrhu optimální intenzity větrání. Vzduch o optimální pobytové teplotě a při obvyklém tlaku dokáže pojmout jen určité množství vody a veličina relativní vlhkost určuje procento, na kolik je vzduch vodní párou nasycen.

Optimální vlhkost vnitřního prostředí zdravá nejen pro lidský organismus je 40 – 60 %.

Vliv vlhkosti vzduchu na vnitřní prostředí lze dobře pozorovat v koupelně na zrcadle. Zrcadlo s povrchem chladnějším, než je voda, která je použita ke sprchování, se během chvíle „orosí“ díky tomu, že sprcha nasytí vzduch v koupelně na 100% relativní vlhkost (více vody do vzduchu dostat nejde) a tato se na zrcadle vysráží do podoby vody. Sprcha je schopna dodat do okolního prostředí 2,5 l vody za hodinu, pro srovnání dospělý člověk cca 100 ml a fialka v květináči 10 ml.

Jakmile se sprchovat přestaneme, vlhkost v koupelně pomalu klesá a voda se z podoby kapek na zrcadle pomalu odpaří do vzduchu a relativní vlhkost se tak vyrovná. Podobně je tomu třeba v autě, když jedeme z bazénu a okna jsou ochlazována venkovním vzduchem. Vlhkost v autě je vysoká a na chladných oknech se sráží z vnitřní strany voda.

Vždy stačí udělat jediné – vyvětrat.

Proč je třeba dosáhnout ideální vlhkosti?

Nízká vlhkost i vlhkost vysoká obecně škodí.

Vysoká vlhkost je plíživá potvora. Ve vlhku se daří všemu živému a když se nedaří větrat dobře, brzy začnou bujet plísně, bakterie, roztoči a viry. Obvykle nemilí spolubydlící. Vliv plísní na lidský organismus je na mnoha místech odborně popsán, častou reakcí na přítomnost výše uvedených organismů je alergie a mít alergii na vlastní dům nikdo nechce.

Ve vlhku se daří všemu živému. I tomu, co doma zrovna nechceme.

Pokud je vlhkost nízká, mívají obyvatelé problém s dýcháním, sliznice se vlivem nízké vlhkosti vysušují, dramaticky se zvyšuje prašnost a tyto vlivy způsobují potíže s dýcháním, které mohou vést u citlivých jedinců ke krvácení sliznic, známé jsou případy silné laryngitidy (zánět hrtanu provázený v akutním projevu otokem sliznic), která nezřídka způsobí nejen šok rodičům malých dětí, ale často výjezd rychlé zdravotnické služby.

Suchý vzduch vysušuje sliznice a může způsobit nejen dětem různé zdravotní obtíže.

Jak zařídit optimální vlhkost

Řešení je snadné – je třeba jen dobře vyvětrat.

Cesta k optimální vlhkosti vede přes kvalitní větrání, které probíhá v souladu s provozem domu. Koupání, vaření, sušení prádla – to vše vlhkost zvedá, naopak trvalé převětrávání zejména v zimním období (kdy je úroveň vlhkosti venkovního vzduchu minimální) vede ke snížení vlhkosti.

Když je třeba vlhkost doplnit, pomůže každý člen rodiny (dýchání a odpar z pokožky je v bytě cca 2,5 l/den), dost živých rostlin, akvárium nebo komerční zvlhčovače. Při volbě rekuperační jednotky je dobré zvážit s ohledem na konstrukci domu (difuzně otevřená/uzavřená skladba, absence hmot s vysokou akumulací vlhkosti, apod.) takovou jednotku, která dokáže nejen větrat bez ztráty tepla, ale dokáže „vracet“ vlhkost do prostředí díky entalpickému výměníku. V naší řadě jednotek můžete tyto výměníky zaměnit – právě v závislosti na vlhkosti při provozu v domě.

Každý měsíc posíláme zajímavé informace, jak správně vytápět, větrat nebo získávat energii. Přihlášením souhlasíte s podmínkami.

Zadat nezávaznou poptávku

Přidat další přílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Vaše poptávka byla úspěšně zaznamenána a putuje ke zpracování.
Kopie zadání Vám přijde obratem do e-mailové stránky.

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán na info@v-system.cz

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán.

Děkujeme za registraci.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.