Jak stavět po roce 2022: dřevostavba

Jak může vypadat dřevostavba po roce 2022?

Dřevostavba je pro řadu stavebníků velmi oblíbenou volbou zejména díky rychlé výstavbě a možnosti nastěhovat se za velmi krátkou dobu. Typickou dřevostavbou bývá bungalov, tedy jednopodlažní objekt s nejčastěji valbovou střechou. Na to, jak mohou vypadat dřevostavby po roce 2022, se podíváme v tomto článku.
Pro výstavbu dřevostaveb po roce 2022 platí stejná doporučení, jako jsme uváděli v předchozím článku Tipy na úsporné bydlení: jak stavět po roce 2022. Vzhledem k oblibě jednopodlažních staveb a vzhledem k horším akustickým vlastnostem dřevostaveb jsme pro náš model zvolili jednopodlažní obdélníkový objekt s pultovou střechou.

Pohledy

Difuzně otevřená konstrukce

Když se řekne difuzně uzavřená nebo difuzně otevřená konstrukce, je tím myšleno, jakým způsobem bude prostupovat konstrukcí vlhkost z interiéru, nikoli vzduch.

Na současné stavby jsou kladeny vysoké nároky na tzv. neprůvzdušnost obálky. Stejně tak, jako je nežádoucí, když Vám okny profukuje studený vzduch, je z hlediska tepelných ztrát nežádoucí prostup teplého vzduchu z objektu ven stěnami a střechou. To, že objekt „dýchá“, je rozšířený mýtus. Každou (dřevo)stavbu tak nesmíme zapomenout větrat.

Difuzně otevřené konstrukce se používají v posledních 10 – 15 letech. Difuzně otevřená konstrukce znamená, že je umožněno, aby vlhkost generovaná uvnitř objektu procházela konstrukcí ven z objektu. Pohyb vodní páry v konstrukci navíc nevyhovuje plísním, houbám a různým mikroorganismům. Použitím minerální vlny jako tepelného izolantu se zlepšují zvukoizolační vlastnosti staveb.

V modelovém projektu je navržena difuzně otevřená konstrukce – v interiéru je použita konstrukční sádrokartonová deska, následně instalační předstěna, parobrzda, sloupková rámová konstrukce s tepelnou izolací z minerální vaty, tepelná izolace z minerální vaty určená pro použití na fasádě, difuzní fólie a rošt s obkladem.

Půdorys

Zajištění zdravého vnitřního prostředí

Difuzně otevřená konstrukce pomáhá s vyrovnáním rozdílů vlhkosti mezi interiérem a exteriérem, ale v žádném případě nezajistí dostatečný odvod veškeré vlhkosti generované během běžného užívání domu, například při koupání, vaření, ale i pouhého dýchání více osob.
Zásadním prvkem, který navrhujeme do každé dřevostavby je proto řízené větrání s rekuperací. Systém řízeného větrání zajišťuje automatické provětrávání dle nastavených parametrů, čímž dochází průběžně k zajištění zdravého mikroklimatu pro dům i jeho obyvatele:

Větrací jednotka s rekuperací FLUO M

Dřevostavba a vytápění

Díky legislativnímu tlaku na pasivní standard stavebních konstrukcí je potřeba novostaveb na vytápění minimální. Proto je vytápění pomocí elektrických odporových kabelů nejlogičtější volbou. Pro stavebníka je výhodné realizovat systém, který má nejvyšší účinnost, bezúdržbový provoz po dobu životnosti domu a příznivou pořizovací cenu.
V modelovém projektu je použito: elektrické podlahové vytápění (Podlahové vytápění – V-systém elektro, s.r.o. ) a je doplněno o krb a malou fotovoltaickou elektrárnu SOLU (Fotovoltaika – V-systém elektro, s.r.o.) o výkonu 3,7 kWp, která je primárně určena pro ohřev teplé užitkové vody.
Na výsledky PENB, který splňuje požadavky pro výstavbu dřevostavby v roce 2022 se můžete podívat níže:

Článek vznikl ve spolupráci se společností albro.cz, s.r.o., kterou zastupuje Ing. Bronislav Ondrušek: Albro.cz, ondrusek@albro.cz, +420 603 156 657. Na poskytnuté projekční podklady se vztahují autorská práva.

V příštím dílu našeho seriálu o úsporných domech v platných normách po roce 2022 se budeme věnovat typovým stavbám z pěnosilikátu.

Chybí Vám v tomto článku nějaké informace? Měli byste zájem o webinář na toto téma? Dejte nám vědět. Dotazy Vám rádi zodpovíme, případně doplníme do článku.

“Na rok 2022 jsme rozhodně připraveni. Pomůžeme s PENB i dotacemi každého rodinného domu.”

— Ing. Veronika Skorunková, energetický specialista

Každý měsíc posíláme zajímavé informace, jak správně vytápět, větrat nebo získávat energii. Přihlášením souhlasíte s podmínkami.

Zadat nezávaznou poptávku

Přidat další přílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Vaše poptávka byla úspěšně zaznamenána a putuje ke zpracování.
Kopie zadání Vám přijde obratem do e-mailové stránky.

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán na info@v-system.cz

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán.

Děkujeme za registraci.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.