Dřevostavba jedině s rekuperací

Také si myslíte, že řízené větrání není potřeba, protože dřevostavba dýchá sama? Opak je pravdou. Ve věci vlhkosti rozlišujeme u dřevostaveb 2 typy konstrukcí: difusně otevřenou a difusně uzavřenou konstrukci. Difusně uzavřená je systém, kdy přes obvodovou konstrukci neproniká ani vzduch, ani vlhkost. Naproti tomu difusně otevřená je systém, který umožňuje řízený prostup vlhkosti konstrukcí tak, aby nedocházelo k hromadění vlhkosti uvnitř stěn. U difusně uzavřené konstrukce je nutnost řízeného větrání zřejmá. Lidé si často myslí, že u difusně otevřené konstrukce problémy s vydýchaným vzduchem a nadměrnou vlhkostí řešit nemusí nebo že postačí klasické větrání okny a běžnými odtahovými ventilátory. To je ale mylný závěr. Prostup vlhkosti konstrukcí je řádově menší, než je například vzniklá vlhkost po sprchování v koupelně. To znamená, že i v tomto případě je větrání nutností, jinak nastanou problémy nejen s plísní v koupelně. A vydýchaný vzduch způsobí potíže s vysokou koncentrací CO2. Bez řízeného větrání, přesněji řečeno řízeného větrání s rekuperací tepla, se dřevostavba neobejde.

Jaká úskalí dřevostaveb řízené větrání řeší?

  • snížení vysoké relativní vlhkosti v dřevostavbě
  • snížení vysoké koncentrace škodlivin z interiéru (CO2, formaldehyd atd.)
  • zmírnění přehřívání dřevostavby v létě

Dřevostavba a zvýšené riziko plísní? Řízené větrání vyřeší.

VLHKOST

Vlhkost z běžného provozu domu (jako je nahromaděná pára z vaření nebo sprchování) může nenávratně narušit strukturu dřeva a dalších prvků konstrukce. Abychom se vlhkosti zbavili, je nutné dřevostavbu ideálně soustavně větrat, což je v případě větrání okny v topné sezoně energeticky velmi neúsporné. Problém vlhkosti vyřeší řízené větrání s rekuperací, v případě potřeby také s entalpickým výměníkem, který pomáhá udržet ideální vlhkost.

Nadměrná vlhkost může nevratně porušit konstrukci domu.

Dřevostavba a zvýšená koncentrace CO2? Řízené větrání vyřeší.

ČERSTVÝ VZDUCH

Tepelně izolační vlastnosti dřevostaveb jsou výborné. O tom není pochyb. Kvůli neprodyšnosti je ale potřeba větrat, jinak výskyt CO2 nezdravě naroste. Pokud ale otevřete okna, ztráta tepla je velká. A navíc není možné spoléhat pouze na otevírání oken – znamenalo by to např., že v zimním období v noci by bylo nutné vstávat cca každou 1,5 hod. a provětrat celou místnost po dobu 5 minut. Rekuperační jednotka dokáže předat čerstvému vzduchu zvenčí teplo z vnitřního vzduchu s účinností vyšší než 90%, a tak nedochází k tepelným ztrátám. Teplo prostě zůstane s námi doma. K předání tepla z odpadního do čerstvého vzduchu dochází ve výměníku tepla, a tak se snižují tepelné ztráty na minimum.

Díky výměníku tepla nedochází k tepelným ztrátám.

Dřevostavba a přehřívání v létě? S tím řízené větrání pomůže.

PŘÍLIŠNÉ TEPLO V LÉTĚ

V zimě je dobře izolovaný dům žádoucí. Ale co v létě? Když už k přehřátí domu v létě dojde, pak je problém se tepla zbavit. A kdo by chtěl trávit čas v takovém prostředí? Problém s denním horkem venku a nočním horkem uvnitř řeší výměník tepla, protože funguje i obráceně. Ve dne, když je venku například 35°C, se venkovní vzduch přicházející dovnitř ochladí vzduchem, který jde z domu ven. V noci, když je dům stále přehřátý a venku je chladněji, se sepne tzv. by-pass klapka, díky které ve výměníku nedochází k předávání tepla, a tím se dům pasivně vychladí.

By-pass klapka přivádí čerstvý vzduch zvenčí (bez předávání tepla), když to v letních nocích potřebujete.

Nezapomeňte, že můžete čerpat dotaci.

NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM

Na rekuperaci se vztahuje dotace z programu Nová zelená úsporám. Můžete ušetřit až 50% investičních nákladů. Se zařízením projektu Nová zelená úsporám vám rádi pomůžeme.

O tom, že rekuperaci umíme, se můžete přesvědčit v našich realizacích.

Naše realizace také můžete sledovat na našich sociálních sítích.

Ing. Jakub Archalous

“Technologie musí lidem reálně pomáhat k lepšímu životu. To platí i u dřevostaveb.”

Ing. Jakub Archalous

Každý měsíc posíláme zajímavé informace, jak správně vytápět, větrat nebo získávat energii. Přihlášením souhlasíte s podmínkami.

Zadat nezávaznou poptávku

Přidat další přílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Vaše poptávka byla úspěšně zaznamenána a putuje ke zpracování.
Kopie zadání Vám přijde obratem do e-mailové stránky.

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán na info@v-system.cz

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán.

Děkujeme za registraci.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.