Co jsme v živém vysílání nestihli – 2. část (rekuperace)

Na veletrhu Veleton, který probíhal od pátku 14. do neděle 16. května, Vás hodně zaujalo i téma rekuperace – přesněji řízeného větrání s rekuperací tepla. Na některé dotazy jsme již z časových a technických důvodů neměli možnost reagovat, tak opět i k této oblasti odpovědi na Vaše otázky najdete zde.

Rekuperujeme dřevostavby & Větráme pro zdraví

Tématy o rekuperaci Vás provedli kolegové Ing. Jakub Archalous a Lukáš Jelínek. Oni také zodpověděli Vaše dotazy.

ROZVODY V PŮDNÍM PROSTORU BUNGALOVU

Matěj: “Dobrý den, byl by nějaký problém vést rozvody v půdním prostoru bungalowu?”

  • Problém to není. Je nutné rozvody vzduchu dodatečně izolovat. Rádi vymyslíme technické řešení pro pro jakoukoliv stavbu. Stačí zaslat půdorys.

ZVLHČOVÁNÍ VZDUCHU

Petra: “Slyšela jsem, že je možné na rekuperaci připojit jednotku, která zvlhčuje vzduch v zimě, jak to prosím funguje? Je to možné u všech značek rekuperací? Děkuji.”

  • Odpověď V-systém: “Ano, je možné připojit centrální zvlhčovač (odpařování vody do vzduchu) k větrací jednotce jakékoliv značky; resp. připojuje se přímo do potrubního systému. Zvlhčovač má vlastní řízení.”

REKUPERACE A DIGESTOŘ

Petra: “Jak se řeší rekuperace v kuchyni – lze ji napojit na digestoř? Dle projektanta to není možné/nedoporučuje napojení digestoře na rekuperaci. Jak prosím zajistit kvalitní odtah pachů při vaření v kuchyni?”

  • Odpověď V-systém: “Zapojení digestoře do rekuperace také nedoporučujeme z důvodu tuků, které mohou poškodit výměník tepla. Doporučujeme použít cirkulační digestoř, která zachytí tuky a částečně filtruje pachy. V kuchyni na stropě jsou umístěny odtahové vyústky rekuperace, které odtahují nadměrnou vlhkost a samozřejmě také pachy. Je vhodné během vaření sepnout boostový režim rekuperace, aby se dům co nejrychleji vyvětral.”

Roman: “Dobrý den, rád bych se zeptal, jak se řeší digestoř v kuchyni, při použití rekuperace? Nelíbí se nám varianta mít odtah přímo do rekuperace.”

  • Odpověď V-systém: “Doporučujeme cirkulační digestoř, která zbaví výpary z kuchyně mastnoty, zbytek necháme na rekuperaci, která vyvětrá zbylé pachy.”

REKUPERACE A VYTÁPĚNÍ

Pavel: “Jaká je nejvhodnější varianta rekuperace s vytápěním (TČ, do podlahy, elektrokotel, krb apod.) a jaká je nejekonomičtější?

  • Odpověď V-systém: “Rekuperaci je možné kombinovat s libovolným zdrojem vytápění. Do novostaveb rozhodně doporučujeme elektrické podlahové vytápění. Má nízké pořizovací náklady a bezúdržbový provoz. Ve srovnání s TČ, kde jsou pořizovací nároky vysoké a technologie zabere polovinu technické místnosti a má nižší životnost a vyžaduje servis. Na obě naše technologie – rekuperaci a elektrické vytápění – Vám rádi vypracujeme návrh technického řešení i společného ovládání a při obhlídce stavby zodpovíme případné další dotazy.”

REKUPERACE A KRB

Jana: “Dobrý den, jak je to s rekuperací a krbem?”

  • Odpověď V-systém: “Krb je možné běžně provozovat i při využívání systému řízeného větrání s rekuperací. Rekuperační jednotka má navíc funkci „rozhoření krbu“. Když tuto funkci aktivujete, dojde na 10 min k vytvoření přetlaku v domě a tím vytvoření vyššího tahu komína, aby se nestalo, že krb bude do místnosti kouřit. V režimu, kdy je komín ohřátý a funguje jeho přirozený tah, rekuperační jednotka samozřejmě funguje v režimu rovnotlaku tak, aby vše fungovalo bez omezení.”

TOPENÍ A CHLAZENÍ VĚTRACÍ JEDNOTKOU

Radomír: “Dobrý den, lze řízenou ventilaci dovybavit přihříváním vzduchu a vytápět tak v zimě teplým vzduchem? A v létě naopak vzduch chladit?”

  • Odpověď V-systém: “Možné to je, ovšem toto řešení nedoporučujeme. Množství přiváděného vzduchu pravděpodobně nebude dostačující na topení/chlazení. Kontaktujte nás a rádi Vám potřebné výkony vytápění navrhneme a poradíme i s řešením letního dochlazování objektu.”

REKUPERACE A HLUK

Hana: “Jak je to se zvukovou propustností (resp. izolací) z různých pokojů vzájemně?”

  • Odpověď V-systém: “U námi dodávaného řešení jsou rozvody tažené paprskovitě a nevznikají tak žádné přeslechy, jako u páteřního rozvodu.”

Michal: “Dobrý den, jaký hluk dělá decentrální jednotka v ložnici? Uslyším ji během spánku?”

  • Odpověď V-systém: “Lokální (decentrální) jednotky jsou extrémně tiché. Akustický tlak je 13 dB na maximální otáčky 20 dB. K porovnání – lednice vydává cca 40 dB a běžná konverzace je někde kolem 60 dB.”

ČIŠTĚNÍ ROZVODŮ

Michal: “Jak se čistí rozvody centrální rekuperace? Děkuji.”

  • Odpověď V-systém: “Především je důležité pravidelně měnit filtry v rekuperační jednotce. Pokud toto dodržíte, nebudete mít s čistotou potrubí potíže. Případně je možné potrubí čistit rotačním kartáčem, který se zasouvá do potrubí. Zároveň doporučujeme mít jednotku v trvalém provozu, zajistíte tak neustálé proudění vzduchu, které nedovoluje usazování mikroorganismů a tvorbě plísní.”

VÝMĚNA FILTRŮ

Iveta: “Dobrý den, po jak dlouhé době je nutné měnit filtry u rekuperace?”

  • Odpověď V-systém: “Ideálně zpravidla 2x do roka po 6 měsících. V případě nákupu rekuperační jednotky od nás se můžete zaregistrovat pro zasílání automatické připomínky.”

CENA REKUPERACE

Michal: “Dobrý den, kolik tak orientačně vychází rekuperace na malý dům? Děkuji.”

  • Odpověď V-systém: “Dobrý den, je to hodně individuální. Cena se odvíjí od velikosti domu, podle které navrhneme průtoky a dostatečně výkonnou větrací jednotku a rozvody vzduchu, na typu vyústek, které zvolíte aj. Pošlete nám prosím půdorys Vašeho domu a rádi uděláme návrh technického řešení a cenovou nabídku přímo pro Vás.”

Milan: “Kolik Kč stojí tato rekuperace? Milan”

  • Odpověď V-systém: “Každý dům posuzujeme individuálně. Závisí na velikosti domu a typu stavby (bungalow / patrový, dřevostavba / zděný apod.). Podle toho navrhneme vhodné průtoky pro dostatečné větrání a systém rozvodů. Dále zvolíme vhodnou jednotku podle výkonu a dispozic domu (nástěnná / podstropní / půdní). Pošlete prosím půdorys objektu. Připravíme návrh technického řešení s cenovou kalkulací. Na stavbu za Vámi také rádi přijedeme a vše osobně zkonzultujeme.

Neváhejte nás kontaktovat

Máte další dotazy? Na náš stánek jste se nedostali, nebo se Vám nepodařilo s kolegy na stánku spojit a máte otázky? Nebo máte rovnou poptávku, zatím třeba i nezávaznou? Kontaktujte nás! Naši technici, energetičtí specialisté i regionální zástupci jsou Vám plně k dispozici.

Každý měsíc posíláme zajímavé informace, jak správně vytápět, větrat nebo získávat energii. Přihlášením souhlasíte s podmínkami.

Zadat nezávaznou poptávku

Přidat další přílohu

Přihlášení k odběru novinek

Děkujeme za Vaši poptávku.

Vaše poptávka byla úspěšně zaznamenána a putuje ke zpracování.
Kopie zadání Vám přijde obratem do e-mailové stránky.

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán na info@v-system.cz

Děkujeme za registraci.

Formulář byl úspěšně odeslán.

Děkujeme za registraci.

Pokud byla úspěšná, informace o registraci přijde obratem do Vaší e-mailové schránky. Prosíme zkontrolujte si.